esmaspäev, 23. märts 2020

Šokolaadikaevandus

Kaevandus on niisugune koht, kus maa all kaevandatakse maavarasid. Kaevandatakse näiteks põlevkivi (kasutatakse peamiselt elektri saamiseks), kulda (kasutusalad näiteks rahandus, ehtetööstus, meditsiin), soola jne. Mõistagi kasutatakse selleks erinevaid vähem või rohkem mürisevaid masinaid ja tehnikat. Kaevandamist ei saa kuidagi pidada loodussõbralikuks tegevuseks, sest lisaks masinatele tuleb kasutada veel puhast magedat vett, kaevandades paiskub õhku mürgiseid ühendeid ning tekib palju jäätmeid. Kuid ometi on meil kaevandusi väga vaja, sest põlevkivist saame elektrit, rauast ja selle sulamitest toodetakse autosid, ronge, tööriistu, pallaadiumit kasutatakse elektroonikatööstuses jne.

Siin on vahva video sellest, kuidas kaevandatakse liiva: liiva kaevandamine
Ja sellest, kuidas kaevandatakse paekivi: paekivi kaevandamine


Väärismetall on - nagu nimigi ütleb - väärtuslik ja haruldane metall, milledest kõige tuntumad on mõistagi kuld ja hõbe. Aga ka plaatina, pallaadium, iriidium, osmium ja mõned keerulise nimega metallid veel loetakse väärismetallide hulka. 
Metalle eraldatakse kivimitest või mineraalidest, mida nimetatakse maagiks. On näiteks rauamaak, kullamaak, pallaadiumimaak ja teised maagid, sõltuvalt sellest, millist väärtuslikku metalli me sealt leiame.

Et Sa kaevandamisest natuke aimu saaks, aga samas loodust kuidagi ei kahjustaks, siis mängime Sinuga kaevandusmängu, aga teeme seda küpsistega, milles on natuke šokolaadi. Mängime, et šokolaad on väärismetall, näiteks kuld ja ülejäänud küpsetis on maak, millest kuld tuleb kätte saada. Hästi sobivad näiteks Jyväshyvä Suklaapisara küpsised (suur pakk ja väga maitsvad),  kuid võid kasutada ka mistahes teisi tahkete lisadega (marjadega, pähklitega) küpsiseid.

SUL LÄHEB VAJA:
*Tahkete lisanditega küpsiseid
*Teravaid orke, näiteks hambatikke
*Taldrikut või mõnda muud alust
*Tahtejõudu, et töövahendeid mitte nahka panna

TÖÖ KÄIK:
*Pane küpsis taldrikule ja eemalda sellest hambaorgiga ettevaatlikult šokolaad (marjad, pähklid).
*Pane taldrikul šokolaad ühte hunnikusse ja küpsisepuru teise hunnikusse. 

MÕTLE VASTUSED JÄRGMISTELE KÜSIMUSTELE:
1. Kumb hunnik on suurem? Kumba on rohkem, kas väärtuslikku metalli (šokolaad) või väheväärtuslikku maaki (küpsisepuru)?
2. Millised jäägid tekkisid (näiteks mitu hambaorki katki läks)? 
NÜÜD võid oma tulemuse ära süüa. Peale seda vasta kolmandale küsimusele!

3. Kui palju kasutasid vett (taldriku, sõrmede ja laua pesemiseks)?   

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kirjuta siia oma kommentaar