teisipäev, 17. märts 2020

Rändekalade joonistusvõistlus

Te kõik teate erinevaid rändlinde. Lindude rände põhjuseks on enamasti toidu kättesaadavuse vähenemine nende elukohas, aga võib olla ka teisi põhjuseid.

Maailmas on tuntud suured loomade ränded, enamasti ikka toidu ja vee otsingul. Tõsi, meil sellises mõttes loomarändeid ei esine. Rände alla ei saa arvestada seda, kui talve saabudes asuvad paljud närilised elama inimasustusele lähemale või mesilaste sülem lendab oma kodutarust välja, et moodustada uus pere ja leida uus kodu.

Ka kalad rändavad. Eestis elab kuus rändkala: ANGERJAS, LÕHE, OGALIK, MERIFORELL, MERISUTT, ATLANDI TUUR. Nende ränded on lühemad või pikemad ja enamasti seotud kudemisrändega. Tõeline rekordiomanik on muidugi angerjas, kes rändab kudema Ameerikasse. 


Kalade rändele tähelepanu pööramiseks on välja kuulutatud rahvusvaheline rändekalade joonistamise võistlus. Mõnede ringide õpilastega me juba loodusmaja tunnis joonistasime kalu. Nüüd on teil kõigil võimalus kodus kalu joonistada ja võistluses osaleda.

Kõigepealt otsige internetist nende kalade ladinakeelsed nimed (näiteks siit  https://www.kalapeedia.ee/ ). Ladinakeelne nimi aitab leida õige kalaliigi üles ka võõrkeelsetelt lehtedelt. Uurige võimalikult palju materjale meie rändekalade kohta. Valige kalaliik, kes teid kõige rohkem huvitama hakkas. Alati võite abi küsida oma õpetajalt!




Kala(de) pilt peaks olema A4 suurusel lehel horisontaalse asetusega. Pildi tegemisel võite kasutada mistahes töövahendeid - värvipliiatsid, rasvakriidid, erinevad värvid. Kui pilt valmis, tehke sellest foto. Palun jälgige, et teie joonistus oleks hästi valgustatud ja foto oleks tehtud otse - katsetage palju ja valige välja parim foto.

Saatke foto oma kalapildist oma ringi õpetajale, kirjutage, mis kala see on ja meie saadame teie tööd ühiselt edasi. 

Head kala-uurimist! Seekord ilma lahkamiseta :) 
Selle-suvises looduslaagris on üks teemadest KALADE ELU MERES JA JÄRVES

ogaliku (gasterosteus aculeatus)  pulmamäng