kolmapäev, 25. märts 2020

Miks nad õitsevad teistest varem?

Kes on meie looduslikest taimedest esimesed õitsejad? Ilmselt tulevad meelde sinililled. Puudest-põõsastest esimestena hakkavad õitsema sarapuud ja pajud. Nende tolmuterad levivad tuulega.
Sarapuu urvad -  isas-õied

Sarapuu on tuultolmleja - ta õitseb nii vara ja jahedal ajal, et putukaid veel palju ringi ei lenda. Nii tulebki loota tuulele. Puudel ja põõsastel pole veel lehti ja tolmuterad liiguvad tuulega hästi ja takistuseta.

Sarapuu urbasid üldiselt teatakse, aga mitte seda, kuidas arenevad pähklid. Urvad on isasõied. Tuul puhub isasõite tolmukatelt õietolmu tibatillukestele emasõitele. Sarapuul kasvavad ühel põõsal nii urvad kui emasõied. Urbi on tavaliselt palju rohkem, emasõisi ei pruugi eriti leidagi.

Kas kuskil teie lähedal on mõni sarapuu? Kas märkasite tugevalt kollase "tolmukattega" urbi? 
Loodusmajale kõige lähem sarapuu kasvab meie naabermaja aia nurgas, vastu Nõmme saun/spordisaali.

Sarapuu emasõit näed, kui edasi loed 😉



Sarapuu emasõis - siit areneb loodetavasti pähkel
Sarapuu lehepungad on veel tugevalt kinni



Pajudega on natuke teisiti. Pajud on samuti tuultolmlejad, aga nemad vajavad tugevamaid tuuli, sest emasõied ja isasõied ei kasva ühe ja sama puu peal.
Need on isas-õied - esimene juba õitseb, tagumine alles valmistub


Paju on kahekojaline taim - isas-taimed ja emas-taimed. Loodusmaja ja Nõmme LOV maja vahel kasvab suur raagremmelgas, ka üks pajudest. Kas keegi mäletab, on ta mees või naine? Millised on selle raagremmelga õied?
Minu pildid pajuõitest on tehtud neist okstest, mis on mul juba nädal kodus vaasis olnud. Toas on soe, petab taimed ära ja nad hakkavad õitsema.
Proovige ise ka! Ärge ainult kuskilt pargist hakake oksi murdma! 
Oksi võib võtta maanteeservades või ojakallastel kasvavatelt pajudelt ja siis ka ainult niipalju, kui teil endal parasjagu vaja.
Siin on raagremmelga emas-õied





























































Viimasel pildil on korraga nii raagremmelga emas- kui isas-õis. Sellist pilti looduses ei näe, või kui, siis juhul, kui erinevast soost pajud on tihedalt lähestikku ja oksad omavahel läbi põimunud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kirjuta siia oma kommentaar