pühapäev, 19. aprill 2020

Pühapäev õues

Praegu on õige aeg avastamaks enda jaoks uusi kohti looduses. Kõik ümbruskaudsed pargid ja avalikud loodusrajad on ilmselt juba läbi käidud. Aga kaunis võib olla ka kõrvaline võsastunud metsatukk või lihtsalt põlluäär, eriti praegu, kui kõik looduses pöörase kiirusega tegutsevad. Minu tähelepanekud on siin ja nagu ikka, koos mõne ära-arvamisega. Aga ka lihtsalt vaatamiseks neile, kes linnast välja ei pääse. 
See on üks väga omapärane taim: temas pole rohelisi taimeosasid ega klorofülli, ta kasutab parasiidina seda toitu, mida teised taimed toodavad. Ja kuna tal rohelisi taimeosi pole, siis elab see taim enamus osa ajast maa all, maa peale kolib ainult õitsemise ajaks aprillis-mais. Kuidas on pildil oleva parasiittaime nimi? Ta kasvab kõrgemaks, olles lõpuks kuni 20 cm mullast väljas.

Sellel videol häälitseb üks Eestis tavaline laululind, kes oskab väga hästi ühte teist, õnneks meil ka veel üsna tavalist, laululindu järgi aimata. Kohe nii hästi, et tema rahvapärane nimi on seotud linnuga, keda ta imiteerib. Kellega on tegu?
https://www.youtube.com/watch?v=PICyo33sf9I

Mulle meeldib pärast arvutis töötamist, kui vähegi võimalik, minna kuhugi, kus silmad saavad kaugele vaadata, nagu sellel videol. https://www.youtube.com/watch?v=yh-XwYPzhUg  Siin ei juhtu midagi põnevat, aga kaugele vaatamine on tervislik silmadele ning teeb meele rõõmsaks ja rahulikuks.


Ka ülespoole vaatamine aitab, eriti kui sealt nii ilus muster vastu vaatab. Millise meil armastatud puu oksavõra moodustab sellise pitsimustri? Kaunist mustrit näeb ainult siis, kui lehti veel pole. Õitsema hakkab see puu aga keset suurt suve. 











Kui kaugele vaatamise võimalust parasjagu pole, vaatan hästi lähedale, et mis meil siin siis viimastel päevadel uut on juhtunud. Mõista-mõista, milliste pungadega tegu? 

 

 

VASTUSTE SAAMISEKS LOE EDASI 😊



  • Parasiittaim on käopäkk.
  • Laulurästas teeb soovi korral järgi ööbikut, laulurästa üks rahvapärastest nimedest ongi valeööbik.
  • Pitsiline puu on pärn, tema õite tähtsust nii mesilindudele kui inimestele te ju teate.
  • Meie puudest kõige suuremad pungad on hobukastanil, uue punga all on koore peal näha hoburaua-kujulised armid, eelmiste aastate pungade kohad.
  • Pihlakal on selgelt näha juba õiekobara alge tillukeste karvaste lehekeste kaisus.
  • Õunapuu pung ei kasva oksa küljes, vaid on igaüks väikese lisavarre otsas.
  • Kreegipuult on kahte sorti pungad - ümarad õiepungad ja pikergused lehepungad.
Tikripõõsa lehed on juba täitsa vallali ja taim ise aianurgas teiste "paljaste" puude-põõsastega võrreldes häbematult roheline.
 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kirjuta siia oma kommentaar