kolmapäev, 15. aprill 2020

Loodusmaja sai 17-aastaseks

                                                                                                                                      SÜNNIPÄEV 

15.aprillil 17 aastat tagasi avati Tallinna Nõmme Huvikooli loodusmaja. Selle sünnipäevakaardi joonistas aastaid tagasi, loodusmaja 10-aastase juubeli puhul meie vilistlane Aiten Jagafär.

Loodusmaja tekitamise mõte idanes juba varem, aga 2003 kevadeks sai tänu Nõmme LOV vanema Urmas Paeti otsustele, toonase Nõmme noortemaja direktori Priit Pramanni tegutsemisele ja paljude teiste toredate inimeste toetusele endine Nõmme haruraamatukogu maja põhjalikult remonditud ja lastele-loomadele üle antud. 
Avamispäeval 15.aprillil on jäänud pildile Nõmme noortemaja direktor Priit Pramann, THA juhtivspetsialist Andres Vakra, loodusmaja õpetaja Lada Mehikas ja külalised.  
Alates aastast 2013 on loodusmaja inimesed igal kevadel, maja sünnipäevakuul aprillis, korraldanud Nurme 40 fuajees näituse, kus külastajad peale vaatamise saavad ka lahendada mõistatusi ja vastata küsimustele, et loodust paremini tundma õppida.
Edasi lugedes saad teada mitmeid uusi asju loodusmaja ajaloost, näiteks seda, millised loomad siin varem elasid 😊 


Aprillis 2012 elas loodusmajas palju selliseid loomi, keda praegu enam ei mäletata: kukk ja kana, lõvilakk-küülik, liivahiired, nümf-kakaduud



 
 




 2013 aasta - loodusmaja kunstilapsed kujutasid varakevadist kaasikut, tuppatoodud kaseoksa ehtisid laste vilditud linnud ning kolpadele, nahkadele ja pabulatele tuli õige omanik leida. Näitusel oli veel muudki huvitavat.






2015 aasta aprillis käisid loodusmaja õpilased koos linnaosa inimeste ja ornitoloogiga Hiiul raba servas lindudele pesakaste üles panemas.

Siin on paar 5 aastat tagasi tehtud pilti linnupesakastidega. Kas tunnete ära, kes neist lastest on ka praegu loodusmajas aktiivselt tegev? 😊



2012 aasta aprillis viis loodusmaja läbi isemoodi fotokonkursi "Linnaloodus": Nõmme Põhikooli kõigile klassidele jagati ühekordsed fotokaamerad. Kuidas ja kes pilte teevad, seda pidi iga klass ise otsustama. Mõnes klassis tehti pilte pundiga, mõnes ükshaaval, mõni klass läks koos retkele, et huvitavaid kaadreid leida. 



Siin on valik võistluse parimatest töödest, klasside järgi 3B (võidutöö kasega), 5B ja 9A. 

2009 aasta kevadel käis loodusmajas külas ornitoloog Peep Veedla. Ta võttis kaasa osa oma linnupesade kollektsioonist ja tutvustas lastele kevadel saabuvaid linna- ja aialinde. Piltidelt on näha, et sel ajal polnud meil veel kahte suuremõõtmelist sisustuselementi, millega teie ilmselt nii harjunud olete, et ei pane neid tähelegi. Mis on puudu?
 


    


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kirjuta siia oma kommentaar