esmaspäev, 8. märts 2021

Vee jäätumise katse

Tasub meeles pidada, et mage vesi jäätub soolasest kiiremini. Võid teha sellise katse. Pane miinuskraadidega õue kaussidega magedat vett ja soolast vett. Jälgi, kumb külmub kiiremini. Pane tähele, et jää püsib vee pinnal, sest jää tihedus on vee omast väiksem. 

Et katse jälgiks rohkem looduslikke veekogusid, võid matkida nii Läänemere kui ookeani soolsust.

Võta vannitoa kaal, pane sellele kauss ja vala sinna kilo vett. Läänemere pindmise kihi soolsus on kuni 7 promilli. See tähendab, et ühte kilogrammi kraanivette võiksid segada umbes teelusikatäie soola. Ookeani vee matkimiseks pead ühe kilogrammi vee kohta lisama 7 teelusikatäit soola, sest ookeani soolsus on keskmiselt 35 promilli. Lahusta sool vees ilusasti ära. 

Surnumere soolsus on aga koguni 330 promilli, mis tähendab, et igale veekilole peaksid lisama 330 grammi soola. Kui kasutad puhast vett, söögisoola ja puhtaid nõusid, võid kõigi maitset proovida. Aseta nüüd kausid õue miinuskraadide kätte ja heida neile aeg-ajalt pilk peale. Mage vesi hakkab külmuma 0 C juures, "Läänemere vesi" umbes -2 C juures. 

Kui sul on sügavkülmas ruumi, võid pisikesed kausikesed ka sinna panna, kasutada jääreste või muud sarnast. Külmutamisel eelista plastikust nõusid, sest plastik venib natuke. Külmudes vesi paisub ja võib klaasnõu ära lõhkuda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kirjuta siia oma kommentaar