laupäev, 13. märts 2021

Räägime Nuhvikust

Nuhvik
Nuhvik

Loodusmajas elab vahva tegelane Nuhvik. Nuhvik on pruun-harjasvöölane (Chaetophractus villosus) ja pärit Tallinna loomaaiast. Pruun-harjasvöölased kuuluvad harjasvöölaste perekonda, kus on kokku kolm liiki. Looduslikult elavad pruun-harjasvöölased peamiselt Lõuna-Ameerikas.

Pruun-harjasvöölaste keha katab seljakilbis, mis kaitseb neid vaenlase eest. Mõned kilbiseühendused on liikuvad, mis võimaldavad neil ohu korral kerra tõmbuda. Kilbise ääred on sakilised, mis teeb vaenlasele harjasvöölase urust välja sikutamise keeruliseks. Pisikestel äsjasündinud harjasvöölastel on kilbis pehme, muutudes aja möödudes jäigemaks.   

Edasi lugemiseks kliki:

Harjasvöölased võivad elada pikka aega ilma veeta. Omnivoorina söövad nad nii taimset kui loomset toitu. Lisaks puuviljadele, juurviljadele ja muule taimsele kraamile söövad harjasvöölased putukaid, limuseid, väiksemaid kahepaikseid ja roomajaid, mune, linnupoegi. Küttimisel on abiks nutikus, kiirus ja pikk keel, millega pisemaid loomi nende peidupaigast välja tirida.  

Pruun-harjasvöölased on suurepärased kaevajad. Looduses kaevavad nad omale urge ja käike ja veedavad neis suurema osa oma ajast. Ka loodusmajas ei saa Nuhvik oma instinktidele vastu ja kaevab võimalusel nii liiva- kui prügiämbris, kui saab, siis kisub üles põrandakattematerjali ja kraabib suuremaks ukseaugu. Õueski hakkab ta esimese asjana kohe kaevama. Kaevamisel on abiks pikad võimsad küünised. Nuhviku nina on sellise ehitusega, et mullaosakesed hingamisteedesse ei pääse, kuid hingamiseks vajaliku hapniku saab ta mullaosakeste vahelt kätte.

Kindlasti oled tähele pannud, et Nuhvik magab teinekord kõht ülespidi ja jalad taevapoole või seda, et mõnikord magades Nuhvik väriseb. Väristamisega reguleerib ta oma kehatemperatuuri, mis magades langema kipub.

Vaata videotest, kuidas Nuhvik õues õuna sööb ja toas palliga mängib.



Vaata Nuhviku sugulaste tegemisi videotest: 

Pruun-harjasvöölase beebi Tallinn Zoos

Harjasvöölase askeldused

Harjasvöölase askeldused 2

Kaks harjasvöölast kaevamas


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kirjuta siia oma kommentaar