esmaspäev, 22. veebruar 2021

Joonistusvõistlus. VÄIKE KÄOPÕLL (Listera cordata, Neottia cordata) .

Väike käopõll on metsataim. Tema peamisteks kasvukohtadeks on soostuvad või rabastuvad kuuse-, männi- või segametsad, kuid vahel võib taime leida ka kuivematest okasmetsadest.

Õitsemise aeg algab tavaliselt maikuu viimasest nädalast, kestes juuni keskpaigani. Õied meenutavad väikeseid tähekesi, mille värv võib olla kas rohekas või tumepunane.

Iseloomulikud on taime kaks vastakut südajat lehte, mis paiknevad varre alumisel osal ja on alati maapinnast kõrgemal. Allikas

Vaata pilte väikesest käopõllust: Listera cordata

Õiteta taimedel asuvad lehed taime tipus. Kõrgus jääb taimedel enamasti vahemikku 10-15 sentimeetrit, harva võib see ulatuda ka 25 sentimeetrini.

Kuna väikest käopõlle leidub üle Eesti, siis soovijal on teda lihtne tundma õppida. Tuleb vaid lähikonnas olevad sobivad kasvukohad juuni alguses hoolikalt ja terase pilguga üle vaadata, sest pisikesi taimi on sambla taustal küllaltki raske märgata. Allikas

Ajakirja Täheke vahendusel kutsume lapsi üles osalema joonistusvõistlusel. Joonista väike käopõll, rõhuta liigile iseloomulikke tunnuseid (õite ja lehtede värv, paiknemine, suurus ja kuju). 

Joonista väike käopõll paberile suurusega A5 (pool A4), kirjuta joonistuse taha oma nimi, vanus ja telefoninumber, et võidu korral saaks Sinuga ühendust võtta. 

Saada joonistus 15.märtsiks aadressile: EOKK, Eesti loodusmuuseum, Toompuiestee 26, Tallinn, 10149. Võid tuua oma joonistuse ka loodusmaja postkasti, mis asub loodusmaja värava kõrval, kust toimetan need ise edasi. 

Eelmise aasta töid ja võitjaid saad vaadata siit: Orhidee joonistusvõistlus 2020





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kirjuta siia oma kommentaar